En del utav Smålands historia

frödinge fabrik
frödinge fabrik

1929 - Mjölk, ost, smör och mesost

I Småland år 1929 går ett antal mjölkbönder ihop och bildar Frödinge Mejeriförening. Tillsammans producerar de mjölk, ost, smör och under krigsåren även messmör. Som vilket landsortsmejeri som helst.

gösta carlsson frödinge
gösta carlsson frödinge

1954 - Gösta Carlsson kommer med en (smått galen) idé

När konkurrensen under 50-talet ökar inom mejeribranschen kommer den nye unge mejerichefen Gösta Carlsson med en idé för att få Frödinge mejeri att överleva: ”Vi ska sälja småländska ostkakor till hela Sverige!”.

bild från frödinges fabrik
bild från frödinges fabrik

1955 - 3 000 riksdaler satsas på Projekt Ostkaka

Efter viss övertalning lyckas unge Gösta få styrelsen att investera 3 000 kr på att ställa om produktionen till ostkakor. 1955 är tillverkningen gång, ostkakorna börjar bakas enligt ett traditionellt recept (som gäller än idag) och säljs i trakten.

1956 frödinge
1956 frödinge

1956 - Kajsa åker till storstan

I Småland tar försäljningen snabbt fart men resten av landet har knappt hört talas om denna småländska specialitet. Göstas hustru Kajsa packar därför väskan full med ostkakor och far till Stockholm. Snart har hon övertygat både grossister och butiksägare att ta in ostkaka i sortimentet.

bild på ett trähus i småland
bild på ett trähus i småland

1956-74 - Ostkaka blir allemansrätt

Efter Kajsa Carlssons resa till Stockholm är ostkaka snart i var mans hem och mun. Råvarorna är desamma men produktionslinjen utvecklas för att hinna med den stora efterfrågan på Smålands stolthet.

blåbärspaj från frödinge
blåbärspaj från frödinge

1974 - Men paj är ju också gott!

Frödinge mejeri blomstrar och börjar också så smått skissa på fler goda idéer. Nu finns ju tekniken på plats. Frödinge bestämmer sig för att börja baka dessertpajer. Blåbärspaj och äppelpaj finns snart i Sveriges kyldiskar. Vartefter frystekniken utvecklades övergick man till frysta pajer och under 20 år tillverkade Frödinge även matpajer.

en prinsesstårta i en iskub
en prinsesstårta i en iskub

1976 - Frysta tårtor blir världskändisar

Konditori efter konditori stänger och Frödinge förstår att det nu finns en marknad för tårtor att ätas i hemmet. Prinsesstårta och Schwarzwaldtårta är först ut. För att hålla alla råvaror så goda som möjligt ända fram till fikabordet fryses tårtorna in.

tavla
tavla

1991 - Frödinge värper guld!

I och med reklamkampanjen “Amerikabrevet”, som skapades av reklambyrån Forsman & Bodenfors vinner vi guldägg i Sveriges största reklamtävling.

frödinge fabrik
frödinge fabrik

2000 - Ett eget hus till våra tårtor

Våra goda frysta tårtor gör nu succé, både i Sverige och i Europa. Därför bygger vi år 2000 ut vår anläggning i Frödinge med en separat byggnad för vår helt egendesignade tårtmaskin.

kolakräm
kolakräm

2004 - Kladdkaka, någon?

Vi smakar och provar oss fram till varje ny godsak vi lanserar. Med bra råvaror och en omsorgsfull tillagning slår vi 2004 till och med hemgjord kladdkaka på fingrarna. Förutom den klassiska kladdkakan har vi nu också smakat oss fram till en rad varianter.